KARPAL TÜNEL SENDROMU

KARPAL TÜNEL SENDROMU

En sık görülen tuzak nöropati şeklidir. Median sinirin el bileğinden geçişi sırasında geçtiği kanal içinde sıkışması sonrası meydana gelir.

Sıklıkla baş, işaret ve orta parmağı ilgilendiren ağrı ve uyuşma şikayeti vardır. Sabahları olan elde uyuşma ve hareket zorluğu, gece uykudan uyandıran ve eli sallama ile rahatlayan uyuşma ve karıncalanma şikayetleri tipiktir. Hastalığın ilerlemesi ile özellikle baş parmakta güçsüzlük ve baş parmak etrafındaki kaslarda zayıflama meydana gelir. Sakarlığın artması ve baş üstü iş yaparken çabuk yorulma hastalığın ilerlediğinin göstergesidir.
Tanı hastanın hikayesi, muayene ve EMG (elektromyografi) ile konur. EMG sinir iletim hızındaki yavaşlamayı gösterir. Hastalığın başlangıç dönemlerinde yani sinirin etkinlenip hasarlanmasının yeni başladığı dönemde EMG testi normal çıkabilir.
Tedavide amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve hastayı en kısa zamanda günlük yaşantısına döndürmek olmalıdır. Hafif olgularda istirahat, el bilek istirahat atelleri, ağrı kesiciler, aktivite kısıtlaması verilebilir.
İleri olgularda daha çok cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi genellikle lokal anestezi adı verilen ve hastanın uyutulmasını gerektirmeden sadece ameliyat bölgesinin uyuşturulması ile yapılabilir. El bileği ve avuç içi birleşim bölgesinden yaklaşık 1-2cm kesi ile girilerek sinir sıkıştığı tünel içerisinde gevşetilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar